Wonen

Zorg je als mantelzorger voor je vader, moeder of een ander familielid of vriend die niet bij je in de buurt woont? Dan overweeg je misschien dichter bij elkaar te gaan wonen. Daarvoor zijn er verschillende mogelijkheden. Besef wel dat je dan rekening moet houden met diverse aandachtspunten, regels en gevolgen.

Als je dichter bij elkaar wil gaan wonen, zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt bij elkaar in de buurt of zelfs bij elkaar in huis gaan wonen of op hetzelfde erf in een mantelzorgwoning of kangoeroewoning. Besef wel dat er voor- én nadelen zitten aan dicht bij elkaar wonen.

Een mantelzorgwoning is een woning bij of aan je eigen huis. Een kangoeroewoning is een combinatie van twee woningen onder één dak. De woonruimtes hebben elk een aparte voordeur en hebben interne afsluitbare verbindingsdeur. Dit wordt ook wel buidelwoning of meer generatiewoning genoemd.

Heb je een kind dat intensieve zorg nodig heeft? Daar gelden speciale regelingen voor. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van logeeropvang.

De voor- en nadelen van dichterbij elkaar wonen

Voordelen

  • Je kunt elkaar helpen en inspringen waar en wanneer nodig. Je kunt genieten van elkaars nabijheid en steun.
  • Er is iemand in de buurt, dus je hebt meer zicht op hoe het met de ander gaat. Hierdoor kan deze misschien langer zelfstandig thuis wonen.
  • Je bespaart tijd en kosten, bijvoorbeeld om te reizen.

Nadelen

  • Risico van overbelasting: doordat je dichterbij bent, word je makkelijker om hulp gevraagd. Het beroep op je hulp kan in de loop van de tijd toenemen.
  • Er kunnen financiële gevolgen zijn, zeker als je besluit om bij elkaar in huis te gaan wonen. Dit kan een negatieve invloed hebben op uitkeringen, toeslagen of eigen bijdrage.
  • Dichter bij elkaar leven kan ten koste gaan van je privacy en zelfstandigheid, wat irritaties kan opleveren. De nieuwe situatie kan ook de relatie met je partner beïnvloeden. Het is daarom goed om van tevoren goede afspraken met elkaar te maken.

Huis van Morgen

Wil je weten wat allemaal voor praktische aanpassingen mogelijk zijn in je huis zodat je er langer zelfstandig kunt wonen? Neem dan eens een kijkje in het Huis van Morgen.

3 tips voor mantelzorg en wonen

  1. Maak gebruik van een onafhankelijk cliëntondersteuner van de gemeente.
  2. Kijk zakelijk naar een woningaanpassing. Zelf doen in plaats van door de gemeente laten doen kan kosten besparen. Ook kan het interessant zijn om bijvoorbeeld een traplift tweedehands aan te schaffen.
  3. Wanneer je een mantelzorgwoning in je tuin laat plaatsen, zorg dan dat je van tevoren kunt aantonen dat je mantelzorger bent. Het plaatsen van de woning is dan vergunningsvrij. Een verklaring dat je mantelzorger bent, kun je krijgen bij je huisarts of wijkverpleegkundige.

Een leuke en dankbare vrijwilligerstaak.

Veel senioren en/of hulpbehoevenden moeten gebruik maken van een warme maaltijdvoorziening. Binnen gemeente Peel & Maas wordt dit o.a. georganiseerd vanuit zorgcentrum Vincent Depaul in Panningen. Met behulp van vrijwilligers worden de warme maaltijden dagelijks bezorgd bij mensen in Beringe, Egchel, Grashoek, Helden, Koningslust en Panningen.
Klik hier voor meer informatie