Werk, school en zorg

Iedereen kijkt uit naar de vakantietijd: even afschakelen en dingen los laten, veel genieten, ontspannen en vooral weer even op laden. Hoewel, bijna iedereen. Want voor mantelzorgers is een onbezorgde vakantie helemaal niet zo vanzelfsprekend? Want als je intensief voor iemand anders zorgt, wie gaat dat dan doen terwijl jij met vakantie bent?

We geven je een paar tips zodat jij alsnog met een gerust hart op vakantie kunt gaan.

Vraag hulp aan mensen in je omgeving

Vaak zijn er nog meer mensen die iets kunnen betekenen, maar hulp komt meestal niet vanzelf op je af. Het is daarom belangrijk om te laten weten dat je hulp nodig hebt. Betrek anderen in de mantelzorg en vraag of ze je willen helpen. Dat kan best even lastig zijn, maar je zult merken  dat anderen het juist prettig vinden om iets te kunnen doen voor jou en/of de zorgvrager!

Draag de zorg tijdelijk over

Heb je al eens gedacht aan vervangende zorg of respijtzorg? Dit betekent dat je de zorg voor een tijdje over draagt aan een ander. Hiervan zijn veel verschillende vormen, zo kan het thuis maar ook buitenshuis.
Thuis is vaak een goede optie als de zorgvrager graag in zijn eigen vertrouwde omgeving blijft. In sommige gevallen kunnen vrijwilligers helpen, maar in veel gevallen komt er ook een beroepskracht aan te pas. Deze kan worden ingeschakeld via Handen In Huis.
Buitenshuis is een optie die niet alleen mogelijk is als u op vakantie gaat, maar ook als u thuis even tijd voor uzelf wilt hebben. De zorgvrager gaat dan namelijk ergens naartoe waar hij dezelfde zorg krijgt. Dit kunnen verschillende voorzieningen zijn, denk bijvoorbeeld aan een zorghotel, een zorgboerderij, een logeerhuis of een gastgezin (in het geval van kinderen). Ook organisaties voor thuiszorg, gehandicaptenzorg en GGZ kunnen mogelijkheden aanbieden. Denk dan aan dagopvang, tijdelijke opname, dag- of nachtopvang in een zorgcentrum of kinderdagopvang. Vervangende zorg vraag je aan via het WMO loket van de gemeente Peel en Maas.

Gebruik apps om de zorg makkelijker te kunnen delen

Tegenwoordig wordt er vaak gebruik gemaakt van een digitaal zorgdagboek. Hiermee kun je via een beveiligde website afspraken maken, belangrijke data in de agenda zetten en ervaringen of nieuwtjes uitwisselen met andere zorgverleners of mantelzorgers. Dit helpt jou in het tijdelijk los laten van de zorgen. Kijk eens voor een overzichtje op www.mantelzorg.nl/.

Check de mogelijkheden bij de zorgverzekeraar

Wordt de zorgvrager opgenomen in een verzorgings- of verpleegtehuis? Kijk dan even op welke vergoedingen jullie recht hebben vanuit de zorgverzekeraar. Zo ontdek je misschien wel meer mogelijkheden en kom je in ieder geval niet voor financiële verrassingen te staan!

Toch liever samen op vakantie?

Misschien is het ook om een optie om samen met de zorgvrager op vakantie te gaan. Informeer van te voren welke hulpmiddelen je kunt huren op je vakantie-adres en plan elke dag een ontspanningsmoment in, zoals luisteren naar muziek, een boek lezen of heerlijk uitgebreid in bad. Het blijft ten slotte vakantie!