Werk, school en zorg

Vind je het moeilijk om je werk met je zorgtaak te combineren? Dan kan het helpen om je werktijden aan te passen of minder uren te werken. Hier zijn wettelijke mogelijkheden voor.

Wet Flexibel Werken

De Wet Flexibel Werken regelt de mogelijkheid voor werknemers om thuis of op gunstige tijden te werken. En ook aanpassing van de arbeidsduur. Dit betekent dat je het recht hebt om hierom te vragen bij je werkgever. Maar je werkgever kan je dit verzoek wel weigeren. Kijk voor de voorwaarden op Rijksoverheid.nl.

De Wet Flexibel Werken is niet van toepassing op bedrijven met minder dan tien werknemers.

Hoe vraag je het aan?

Ga in gesprek met je werkgever of leidinggevende en vertel over je situatie. Bekijk samen welke mogelijkheden er zijn om werk en zorg op een goede manier te combineren. Denk bijvoorbeeld aan flexibele werktijden, thuiswerken, overuren sparen en opnemen bij onverwachte zorgsituaties en parttime werken.

Het is goed je situatie ook te bespreken met je collega’s. Als zij van jouw situatie weten, zullen zij er meer begrip voor hebben.

Goed om te weten

  • Aanvragen voor zorgverlof en/of flexibel werken moeten altijd schriftelijk worden gedaan, voorafgaand aan de gewenste ingangsdatum.
  • Ga je minder uren werken, dan ga je ook minder verdienen en bouw je minder pensioen op. Op de website van het Nibud bereken je wat minder of stoppen met werken in jouw eigen situatie kost.
  • Als je de inkomsten niet kunt of wilt missen, kan het delen van mantelzorgtaken en vervangende mantelzorg een oplossing bieden.
  • Heeft je zorgvrager een pgb en verricht jij geïndiceerde zorgtaken? Dan kan de zorgvrager je uitbetalen.