Werk en school

Combineer je als mantelzorger je zorgtaken met een betaalde baan? Dan ben je niet de enige: één op de vijf werknemers doet dit. In de zorgsector is dat zelfs één op de vier. Deze combinatie van werken en zorgtaken kan zwaar en lastig zijn. En hetzelfde geldt als je mantelzorg combineert met school. Om ervoor te zorgen dat je beide naast elkaar kunt blijven doen, is het belangrijk dat je een goede balans vindt. Er zijn verschillende mogelijkheden om de combinatie van werk of school en mantelzorg makkelijker te maken.

Een belangrijkste eerste stap is om in gesprek te gaan met je leidinggevende. Daarnaast zijn er verschillende vormen van ondersteuning op het werk. Zo kun je gebruik maken van wettelijke verlofregelingen en bestaat er een wet die flexibel werken mogelijk maakt. Vergeet ook niet om tijd voor jezelf te nemen, bijvoorbeeld door op vakantie te gaan.

Zit je nog op school?

Dan kan het soms lastig zijn om alles goed te overzien. Misschien kom je wel eens in knel met je schoolwerk. Daarom is het verstandig om bespreekbaar te maken dat jij school met mantelzorg combineert. Daarom hebben we een aantal tips voor de jonge mantelzorger.