Verlof

 

Verlofregeling voor mantelzorgers
Als werkende mantelzorger kun je gebruikmaken van verschillende verlofregelingen. Elke werknemer heeft hier recht op, omdat het wettelijke regelingen zijn. Wel kunnen er in jouw cao afwijkende afspraken of voorwaarden staan. In dat geval gaat de cao boven de wettelijke regeling, ook als de cao nadeliger is. Vraag dit na bij je werkgever. Je kunt de cao en de aanvullende afspraken inzien of opvragen bij de afdeling Personeelszaken van het bedrijf waar je werkt.

Mantelzorger op vakantie
Iedereen kijkt uit naar de vakantietijd: even afschakelen en dingen los laten, veel genieten, ontspannen en vooral weer goed opladen. Hoewel…bijna iedereen. Want voor mantelzorgers is een onbezorgde vakantie helemaal niet zo vanzelfsprekend. Wat als je intensief voor iemand anders zorgt? Wie gaat dat dan doen terwijl jij met vakantie bent?

We geven je een paar tips zodat jij met een gerust hart op vakantie kunt gaan.

Vraag hulp aan mensen in je omgeving
Vaak zijn er nog meer mensen die iets kunnen betekenen, maar hulp komt meestal niet vanzelf op je pad. Het is daarom belangrijk om duidelijk te laten weten dat je hulp nodig hebt. Betrek anderen bij je mantelzorgtaken en vraag of ze je willen helpen. Dat kan best even lastig zijn, maar je zult merken dat anderen het juist prettig vinden om iets te kunnen doen voor jou en/of de zorgvrager! Mocht je hier niet uitkomen kijk dan bij het kopje respijtzorg.

Toch liever samen op vakantie?
Misschien is het ook een optie om samen met de zorgvrager op vakantie te gaan. Er zijn diverse initiatieven, zoals zorgcampings, zorgreizen en georganiseerde zorgvakanties. Bij deze initiatieven kun je samen op vakantie (ook voor kinderen), maar worden ook (aparte) activiteiten georganiseerd voor de zorgvrager, zodat de mantelzorger rust kan nemen of iets voor zichzelf kan doen. Informeer van te voren welke hulpmiddelen je kunt huren op je vakantie-adres en plan elke dag een ontspanningsmoment in, zoals luisteren naar muziek, een boek lezen of heerlijk uitgebreid in bad. Het blijft ten slotte vakantie!

Hieronder vind je een overzicht van de wettelijke verlofregelingen.
– Calamiteitenverlof
– Kortdurend zorgverlof
– Langdurend zorgverlof

Wil je meer uitleg over deze soorten van verlof, klik dan hier.

REGELINGEN

 

VERGOEDINGEN


VERLOF


WLZ


WMO


PGB