Voorwaarden mantelzorgwoning?
Je hebt geen vergunning nodig voor een mantelzorgwoning op je eigen terrein. Je hoeft de gemeente dan ook niet op de hoogte te stellen van je bouwactiviteiten. Er gelden echter wel regels:
– Je moet voldoen aan de algemene voorwaarden voor bijbehorende bouwwerken. Dit zijn regels voor onder andere de omvang en de plaats van het bouwwerk.
– Je moet voldoen aan het Bouwbesluit, waarin eisen staan over bijvoorbeeld veiligheid, gezondheid, milieu en isolatie.
– Je kunt online controleren of je bouwplannen vergunningsvrij zijn via het Omgevingsloket van de Rijksoverheid. Moet je toch een vergunning aanvragen, dan kan dat ook via dit online loket.
Een adviesgesprek bij de gemeente Peel en Maas is aan te raden. Op deze manier weet je vooraf wat wel of niet kan en kan er worden meegedacht in jouw situatie. Wil je een adviesgesprek plannen? Of heb je hulp nodig bij het digitaal invullen van je aanvraag? Kijk dan voor meer informatie op de betreffende websitepagina van gemeente Peel & Maas.
De mantelzorgwoning mag bewoond worden door maximaal één huishouden. Dit huishouden mag bestaan uit maximaal twee personen, van wie minstens één persoon mantelzorg ontvangt of verleent.
Bij twijfels over de mantelzorgrelatie kan de gemeente vragen om een verklaring van een huisarts, wijkverpleegkundige of andere deskundige persoon of instantie.
Mantelzorgwoning en WOZ-waarde
Heb je een tijdelijke mantelzorgwoning in de tuin? In sommige gemeenten telt de mantelzorgwoning mee bij het bepalen van de WOZ-waarde. Dat geldt alleen voor mantelzorgwoningen als aanbouw van de hoofdwoning of een verbouwde schuur. In dat geval kan de gemeente de waarde wel meetellen.
Mantelzorgwoning bij een huurwoning
Ook voor huurders behoort een mantelzorgwoning soms tot de mogelijkheden. Er zijn verschillende corporaties die meewerken aan het plaatsen van een tijdelijke aanbouw of zorgunit bij je huurhuis.
Informeer bij de gemeente of je mogelijk een beroep kunt doen op het Wmo-budget.
Hoe kom je aan een mantelzorgwoning?
Je kunt zelf (met behulp van een aannemer) een bestaand gedeelte van het huis verbouwen tot een mantelzorgwoning. Bijvoorbeeld een garage of tuinhuis. Vraag offertes op bij aannemers en betrek een deskundige. Zo kun je een juiste keuze maken ten aanzien van prijs en kwaliteit.
Verschillende bedrijven bieden een mantelzorgunit of -woning aan. Sommige woningcorporaties en leveranciers verhuren daarnaast mantelzorgwoningen die je tijdelijk op je erf kunt plaatsen.