Wonen
Dicht bij elkaar wonen
Zorg je als mantelzorger voor je vader, moeder of een ander familielid of vriend die niet bij je in de buurt woont? Dan overweeg je misschien dichter bij elkaar te gaan wonen.
Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt bij elkaar in de buurt of zelfs bij elkaar in huis gaan wonen. Je kunt op hetzelfde erf gaan wonen door een mantelzorgwoning te plaatsen of via een kangoeroewoning.
Besef wel dat er voor- én nadelen zitten aan dicht bij elkaar wonen. Daarnaast bestaan er diverse aandachtspunten, regels en gevolgen.
Voordelen
Je kunt elkaar helpen en inspringen waar en wanneer nodig. Je kunt genieten van elkaars nabijheid en steun.
Er is iemand in de buurt, dus je hebt meer zicht op hoe het met de ander gaat. Hierdoor kan de zorgvrager misschien langer zelfstandig thuis wonen.
Je bespaart tijd en kosten, bijvoorbeeld om te reizen.
Nadelen
Er is risico van overbelasting: doordat je dichterbij bent, word je makkelijker om hulp gevraagd. Het beroep op je hulp kan in de loop van de tijd toenemen.
Er kunnen financiële gevolgen zijn, zeker als je besluit om bij elkaar in huis te gaan wonen. Dit kan een negatieve invloed hebben op uitkeringen, toeslagen of eigen bijdrage. Onder het kopje Geldzaken staat hier meer over geschreven.
Dichter bij elkaar leven kan ten koste gaan van je privacy en zelfstandigheid. Dit kan irritaties opleveren. De nieuwe situatie kan ook de relatie met degene(n) met wie je samenwoont beïnvloeden. Het is daarom goed om van tevoren goede afspraken met elkaar te maken.