Tips voor de jonge mantelzorger

 

Blijf leuke dingen doen
Sport je graag? Of vind je het gezellig om met vrienden af te spreken, te gaan winkelen of lekker te gamen? Blijf dit vooral doen! Want zo zorg je zelf voor wat afleiding en ontspanning. Deze tijd voor jezelf is heel belangrijk. Door geregeld te ontspannen en eens niet te zorgen voor een ander, zorg je voor jezelf.

Praat over mantelzorg
Praten over persoonlijke zorgen is niet makkelijk voor jonge mantelzorgers. Ze vinden dat anderen er niks mee te maken hebben, willen hun omgeving er niet mee lastig vallen, of vinden het moeilijk om het gesprek hierover te beginnen. Ook willen jonge mantelzorgers niet zielig gevonden worden of in een uitzonderingspositie terecht komen. Begrijpelijk, want jongeren willen graag bij een groep horen.

Toch is het belangrijk om over je persoonlijke zorg(en) te praten. Dat maakt je namelijk bewust van de bijzondere taken die je doet. Hulp hierbij vragen is niets om je voor te schamen. Integendeel, het is de normaalste zaak van de wereld. Herken je deze worsteling?

Het is vaak fijn om over jouw situatie te praten met iemand die jij vertrouwt. Denk bijvoorbeeld aan een vriend of vriendin, of iemand uit jouw familie of buurt. Je kunt vertellen voor wie jij zorgt, wat je dan allemaal doet, wat er goed gaat en wat er misschien niet zo goed gaat. Dat lucht vaak op!

Bespreek mantelzorg op school
Zit je op de basisschool? Kun je goed praten met jouw meester of juf? Probeer dan eens om hem of haar over je situatie te vertellen. Jouw juf of meester snapt het dan waarschijnlijk beter wanneer jij je soms niet zo goed kunt concentreren tijdens de les.

Als je op de middelbare school zit, dan kun je terecht bij je mentor. Als die weet wat er speelt, heeft hij of zij waarschijnlijk meer begrip wanneer je je huiswerk een keertje niet af hebt. Zit je op het Bouwens? Dan kun je ook terecht bij de jongerenwerker van Vorkmeer. Die heeft namelijk elke week een spreekuur. Ook kun je ze bereiken via Whatsapp (Michel 06-11762760 en Vincent 06-26946032).

Zeg het wanneer het je te veel is
Heb je het gevoel dat je teveel aan het helpen en zorgen bent? Dat is helemaal niet erg. Het is zelfs heel belangrijk dat je ook aan jezelf denkt. Je doet namelijk al zoveel voor een ander… Dus wordt het je allemaal een beetje teveel? Geef dat dan op tijd aan. Dit kan tegen iemand uit jouw omgeving zijn, of iemand op school. Je hoeft het namelijk niet allemaal alleen te doen. Misschien er is nog iemand die mee kan helpen.

Professionele hulp
Ook kan je professionele hulp inschakelen. Denk aan de ondersteuning van een maatschappelijk werker van Vorkmeer of een gesprek met jouw huisarts. Zij denken graag met je mee. En wellicht zijn er nog interessante trainingen in de buurt.