Wat is er geregeld in Peel en Maas

Muzieksalon

Het Steunpunt Mantelzorg organiseert drie keer per jaar de Mantelzorg Muzieksalon in het gemeenschapshuis in Kessel-Eik. Op die manier kunnen de mantelzorgers en degene voor wie zij zorgen samen een avondje uit.

Danssalon ‘Dans met mij’

Wanneer de eerste muziek door de zaal klinkt, gebeurt er iets bijzonders. Mensen komen in beweging. Zachtjes deinend op hun stoel, voorzichtig bewegend op de dansvloer of fier zwierend door de ruimte. Alleen of met een ander. Muziek maakt iets moois los. Het heet een ‘danssalon’, maar dansen is geen doel. Het gaat om het samenzijn. Het gaat om het contact met de ander of het moment van herkenning van de melodie. Contact met een deel van jezelf waardoor je als vanzelf gaat bewegen of neuriën. Dan maakt het niet uit of je dement bent of niet, of je in een rolstoel zit of mobiel bent; muziek, bewegen op muziek, dansen: het maakt gelukkig. Daar gaat het om.
De middag is zo opgezet dat mensen met dementie zich daar prettig bij kunnen voelen. Een zekere rust en veiligheid heerst er. Maar de danssalon is zeker niet exclusief voor mensen met dementie. Iedereen die het fijn vindt om in deze sfeer een plezierige middag te beleven is van harte welkom.

Danssalon ‘Dans met mij’ is iedere 2e donderdag van de maand van 14.00 tot 16.30 in Hoove de Vriendschap in Beringe. De entree bedraagt € 5,- inclusief een kopje koffie met vlaai.

Alzheimer Café

In het Alzheimer Café komen mensen met dementie, hun naasten, hulpverleners en belangstellenden maandelijks samen. Tijdens de informele bijeenkomsten krijgen de bezoekers informatie over dementie en kunnen zij ideeën en ervaringen uitwisselen. De bijeenkomst begint met een lezing of interview met betrokkenen. Daarna kunnen bezoekers ervaringen, tips en ideeën met elkaar delen.

Het Alzheimer Café Peel en Maas is iedere 3e dinsdag van de maand van 19.30 tot 21.30 in het gemeenschapshuis ’t Erf in Egchel. Inloop vanaf 19:00 uur.

Breincafé

Het Breincafé is een trefpunt voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel, hun partners, mantelzorgers, familieleden en vrienden. Ook professionele hulpverleners en andere geïnteresseerden zijn welkom! In een gezellige ontspannen sfeer worden wisselende onderwerpen besproken. Het accent ligt op contact, erkenning, herkenning en voorlichting. Het is een plek waar je niet steeds hoeft uit te leggen wat er aan de hand is. Want lotgenoten begrijpen elkaar.
Vrijwilligers organiseren het Breincafé. Zij krijgen hierbij ondersteuning van de CVA-vereniging ‘Samen Verder’ en van professionals van Gezondheidscentrum Honné in Horn, de Stichting Gehandicaptenzorg Limburg en MEE Noord en Midden Limburg.

Het Breincafé vindt iedere laatste maandag van de maand plaats in het activiteitencentrum De Maashorst van SGL in Baarlo.

Dag van de Mantelzorger

De dag van de mantelzorger is een nationaal evenement, begin november, waarbij gemeentes de mantelzorgers in hun gemeente in het zonnetje zetten. Dit gebeurt overal in het land op verschillende manieren. In de gemeente Peel en Maas ontvingen mantelzorgers die door iemand hiervoor opgegeven waren een kleine attentie.

Mantelzorgnieuwsbrief

Het steunpunt Mantelzorg brengt driemaal per jaar een nieuwsbrief mantelzorg uit. Met algemene informatie over mantelzorg, ziektebeelden, praktische tip en ervaringsverhalen van andere mantelzorgers. De nieuwsbrief wordt zowel per mail als per post verstuurd. Interesse? Meld je dan aan via het contactformulier.

Mantelzorgforum Peel en Maas

Het Mantelzorgforum Peel en Maas is een groep (ex) mantelzorgers die samen meedenken over het beleid van de gemeente en over de activiteiten die het steunpunt aanbiedt voor mantelzorgers. Het forum komt een aantal keren per jaar samen om deze thema’s te bespreken. Wil jij als (ex) mantelzorger ook meedenken over hoe we mantelzorgers zo goed mogelijk ondersteunen? Meld je dan aan via het contactformulier.