De jonge mantelzorger

Praat over mantelzorg

Het is vaak fijn om over jouw situatie te praten met iemand die jij vertrouwt. Je kunt vertellen voor wie jij zorgt, wat je dan allemaal doet, wat er goed gaat en wat er misschien niet zo goed gaat. Dat lucht vaak op!

Bespreek mantelzorg op school

Zit je op de basisschool? Kun je goed praten met jouw meester of juf? Probeer dan eens om hem of haar over je situatie te vertellen. Jouw juf of meester snapt het dan waarschijnlijk beter wanneer jij je niet zo goed kunt concentreren tijdens de les.

Als je op de middelbare school zit, dan kun je terecht bij je mentor. Als die weet wet er speelt, heeft hij of zij waarschijnlijk meer begrip wanneer je je huiswerk een keertje niet af hebt. Zit je op het Bouwens? Dan kun je ook terecht bij de jongerenwerker van Vorkmeer. Die heeft namelijk elke week een spreekuur.

Zeg het wanneer het je te veel is

Heb je het gevoel dat je teveel aan het helpen en zorgen bent? Dat is helemaal niet erg. Het is zelfs heel belangrijk dat je ook aan jezelf denkt. Je doet namelijk al zoveel voor een ander… Dus wordt het je allemaal een beetje teveel? Geef dat dan op tijd aan. Want je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Misschien er is nog iemand die iets kan doen.

Blijf leuke dingen doen

Sport je  graag? Of vind je het gezellig om met vrienden af te spreken, te gaan winkelen of lekker te gamen? Blijf dit vooral doen! Want zo zorg je zelf voor wat afleiding en ontspanning. Deze tijd voor jezelf is heel belangrijk. Door geregeld te ontspannen en eens niet te zorgen voor een ander, zorg je voor jezelf.

Zoek informatie

Heb jij vragen over de ziekte, handicap of verslaving van degene voor wij jij zorgt? Stel je vraag eens aan familie of bijvoorbeeld de huisarts. Je krijgt dan vast meer duidelijkheid, waardoor je sommige dingen beter begrijpt. En ook op google vindt je vaak heel veel info!

Zou je hier graag eens met iemand over praten? Dat kan! Maak een afspraak met Marloes Franssen van Vorkmeer. Wil je liever appen, bellen of mailen? Dat kan natuurlijk ook. Je kunt Marloes mobiel bereiken via 0657674628 of via e-mail op m.franssen@vorkmeer.nl.