De jonge mantelzorger

 

Ben jij jonger dan 25? En is er bij jou thuis iemand al een tijdje ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief? Zorg je vaak voor je broertje, zusje, vader of moeder? Of moet je vaak meehelpen, thuis of bij je opa en oma? Dan ben jij waarschijnlijk een jonge mantelzorger!

En… je bent zeker niet de enige! In Nederland is zo ongeveer 1 op de 4 jongeren mantelzorger. Daarnaast zijn er waarschijnlijk ook nog een heleboel jonge mensen die wel mantelzorger zijn, maar dit nog niet zo goed weten van zichzelf.

Het is daarom goed om te weten in welke gevallen jij aan mantelzorg doet. Een paar voorbeelden zijn:

  • Je zus heeft een spierziekte
  • Je vader is verslaafd aan bier
  • Je broer heeft kanker
  • Je oma is dementerend en woont naast jullie of bij jullie thuis
  • Je moeder is vaak somber
  • Je broertje kan nooit rustig zijn

In zulke situaties groei jij op met iemand om jou heen die veel zorg nodig heeft. Vaak is het dan heel gewoon dat ook jij meehelpt. Dat maakt jou een mantelzorger.

Mantelzorgen is natuurlijk heel leuk, want het is fijn als je iemand kunt helpen. Dat geeft je een goed gevoel. Maar, de zorg kan heel klein beginnen en steeds groter worden. Waardoor je er ondertussen heel veel tijd aan kwijt bent. Zo veel, dat je eigenlijk te weinig tijd hebt om leuke dingen te doen met je vrienden, of zelfs voor voor school en huiswerk. Dat is niet de bedoeling!

Daarom is het heel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees dan snel onze tips voor de jonge mantelzorger.

Interessante websites

www.mantelzorg.nl

Een leuke en dankbare vrijwilligerstaak.

Veel senioren en/of hulpbehoevenden moeten gebruik maken van een warme maaltijdvoorziening. Binnen gemeente Peel & Maas wordt dit o.a. georganiseerd vanuit zorgcentrum Vincent Depaul in Panningen. Met behulp van vrijwilligers worden de warme maaltijden dagelijks bezorgd bij mensen in Beringe, Egchel, Grashoek, Helden, Koningslust en Panningen.
Klik hier voor meer informatie